Minden karácsony elmaradhatatlan kelléke volt kis családomban a mákosguba. Nem tudom, hogyan és miért alakult így, de 24-én mindig ez volt az ebéd. És bár anyósomék, férjem és a gyerkőcök sem rajonganak érte, azért minden évben az asztalra kerül. Igaz, már nem főételként, hanem desszertként, de a recept mit sem változott, mióta Édesapámtól megtanultam. Köszönöm, Papa! :)
(Mivel mint a sokszor készített receptek mindegyikét, ezt is sacc-pro-kábé alapon készítem, a mennyiségekről fogalmam sincs... :D)
Hozzávalók:
- 6-8 száraz kifli felkarikázva
- 1 liter tej
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- mák
- cukor
- méz
- lekvár (bármilyen, személy szerint én a meggyet részesítem előnyben)
- margarin vagy vaj
Ez a recept bizony már két nappal az elkészítés előtt előkészületeket igényel, mert érdemes már ekkor megvenni hozzá a kiflit, és kitenni száradni. Részletkérdés, hogy a a frissen vásárolt kifliket karikázzuk föl, és azokat szárítjuk, vagy a száraz kifliket karikázzuk, ez csak idő és kedv kérdése. :)
Legközelebb már csak a tálalás előtt nagyjából egy órával kell nekiállni az elkészítésnek. Melegítsük elő a sütőt 200-250 fokra, grill vagy légkeverés fokozatra. A vaníliás cukorral elkevert tejet felmelegítjük, és a száraz kiflikarikákra öntjük, hogy magukba szívják a tejet. Amíg ez megtörténik, vajazzunk ki egy tepsit, vagy tálat, majd a kellően megpuhult kiflit (és az esetleg a tál alján maradt tejet) a tálban elegyengetjük. A mákot cukorral összedaráljuk, és a keverékkel gazdagon meghintjük a kiflis masszát. Ezután mézet és lekvárt, illetve margarindarabokat teszünk a tetejére. Betesszük a sütőbe, nagyjából 15-30 perc alatt (a cukor karamellizálódásáig) sütjük. Melegen magában, vaníliasodóval vagy akár jégkrémmel, fagylalttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése