2012. január 23., hétfő

Házi karamellás tej

Hideg téli estéken, amikor a kandallóban halkan ropog a tűz, bizony jólesik meginni valami meleget. Ilyenkor nem jön nálam szóba se kávé, se tea, ha aludni is szeretnék az éjszaka folyamán. Ez a meleg, édes kis csoda egyszerre tölt fel és nyugtat. Elkészíteni pedig csak pár percbe telik. :)

Hozzávalók:
  • személyenként 1-2 evőkanál cukor
  • személyenként 2,5 dl tej
1. lépés

  A cukrot teflon edényben kis lángon lassan karamellizálom, míg szép aranyszínű nem lesz. Vigyázat! Nagyon könnyen megég, és keserű lesz.






2. lépés

Az aranysárga karamellre öntjük a tejet. Ez a legijesztőbb része a történetnek: a cukor hirtelen visszaszilárdul, ropogni kezd, nagy buborékok nőnek ki belőle. Nem kell azonban megijedni, ahogy a tej felmelegszik, a karamell is szép lassan beleoldódik újra. :)





3. lépés

Az elkészült karamellás tejet poharakba, bögrékbe öntjük és melegen fogyasztjuk. Miután kihűlt, akár hűtőbe is tehetjük, másnap, hidegen is nagyon finom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése