2012. január 11., szerda

Szilveszteri párizsikrémes melegszendvics

Talán nem a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető melegszendvics, bizony elég sok előkészületet igényel, de az íz kárpótol mindenért. Úgy hat évvel ezelőtt, mikor Andi barátnőm és - akkor még barátja,  ma már férje - Zsolti először töltötték nálunk a szilvesztert, bizony eléggé be voltam tojva, hogy nem valami flancos hidegtálakat, hanem ezt a családi csodát készítettem vacsorára. Nem bántam meg. Azóta minden évben kérik, mint visszajáró szilveszteri vendégeink, hogy ezt készítsem. Ha nem lesz, nem is jönnek. :D Azt hiszem Zsolti lett - rögtön utánam :) - Anyukám receptjének legnagyobb rajongója. S bár nekik már régen leírtam a receptet, álljon most itt is, hátha valaki más is szívesen kipróbálja. :)

Hozzávalók (2-4 személy részére, én bevallom, sokszoros adagot készítek :D):
  • fél kiló párizsi (rúdban érdemes megvenni, mert úgyis ledaráljuk)
  • 10-15 zsömle (félbevágjuk, thát dupla annyi melegszendvics készül belőle)
  • 1 doboz tejföl
  • mustár
  • fehérbors
  • reszelt sajt a tetejére
A zsömléket félbevágjuk, belüket kikaparjuk, és kicsi darabokra tépkedjük. Ez a legidegtépőbb, leghosszabb folyamat, de megéri. (Egyszer anyukám kihagyta a krémből, ami így túl folyós maradt, és bizony a kedves vendég ingén, nyakkendőjén ladolt... ) A párizsit ledaráljuk. Én ehhez a konyhai aprítógépet használom, de hagyományos húsdaráló ugyanúgy megfelel. Hozzáadjuk a tejfölt, 2-3 evőkanál mustárt, fehérborsot, és jól összekeverjük. Ezután belekeverjük a zsömlék belét. A keveréket érdemes hűtőben pihentetni pár órácskát, hogy összeérjenek az ízek. Az utolsó lépés a sütés. A sütőt előmelegítjük, a zsömlék üregeit megtöltjük és reszelt sajtot szórunk rá. 250 fokos sütőben (vagy grillsütőben) grill fokozaton nagyjából 7-10 perc alatt készre sütjük (míg a tetején a sajt szépen megpirul).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése